Ostron, lyxmat för kropp och själ

Mat & Dryck / b12, blodbildning, fifteen, jamie oliver, london, ostrace, ostron / Permalink / 0
Ostron är väl en riktig vattendelare bland folk, antingen älskar man det eller så hatar man det, snorkråka eller kallsup, skällsorden är många. Här får du lära dig lite mer om ostron.
 
Här på Jamie Olivers restaurang Fifteen i London med en äpplevinigrette och friterad lök
 
*Ett ostron lever i mellan 7 och 10 dagar om det försvaras på rätt sätt och kylkedjan är obruten.
 
*Ett ostron innehåller 4 gånger mindre kalorier är en grillad biff av samma vikt
 
*Ostron innehåller mycket mineraler och vitaminer, framförallt B12 och är bra för blodbildningen
 
*Ostron ansågs vara en kulinarisk delikatess redan av grekerna för mer än 2000 år sedan
 
*Namnet ostron kommer från grekiskans ostrace som betyder röstsedel vilket det också användes som när det var val
 
*Man tror att man började äta oston i Sverige på 1600-talet
 
Vi tackar Smålands ostronakademi för alla fakta
 
 
VAd tycker du om ostron?, kommentera gärna?
 
Till top