Damma av skorna

Allmänt, Träning / Träning, gå, motion, powerwalk, promenader / Permalink / 0
Har det blivit för många lata dagar i solstolen eller i utemöblerna framför grillen kanske?
Isåfall kanske det är dags att damma av sina promenad- eller löparskor och starta upp med lite dagliga promenader, för att sedan kanske hitta rätt att komma igång med någon annan träning om man vill nå längre.
 
 
 
Ut och gå har ju den fördelen att man ofta kan passa på att göra det när man ändå skall någon annanstans så har man chans att få sin dagliga motion på samma gång.
 
Den som tycker att det är tråkigt och har svårt att hitta motivationen kan titta på på ett av våra tidigare inlägg, nämligen "Träna med appar" där du hittar flera olika appar som du kan använda för artt göra träningen lite roligare.
 
 
Så upp och hoppa och kanske plocka fram en skön lusekofta ur gömmorna om det börjar bli kallt, för nu skall vi ut och gå!

Höstig spamat

Allmänt, Mat & Dryck, Tips & Råd / Granskottsolja, fötter, recept, trattkantarellsoppa / Permalink / 0
Nu när hösten gör intrång i vardagen efter en fantastisk sommar i stora delar av landet.
 
Vad kan du passa bättre att ge sig ut i skog o mark och hitta lite trattkantareller eller kanske har du lite torkade kvar sedan förra året.
 
 
 
 
Här kommer iallafall receptet som vi hittat på Recept.nu:
 
Antal portioner: 4
Ingredienser

6 dl färska trattkantareller eller hälften om den är torkad
2 msk neutral olja 
1 liter hönsbuljong 
50 g rotselleri 
2 schalottenlökar 
3/4 msk vetemjöl 
1 dl vispgrädde 
1 äggula 
2 tsk hackad persilja 
1/2 späd purjolök 
salt och malen vitpeppar

 

Gör så här

1. Skala rotsellerin och skär den i små tärningar. Borsta svampen och fräs den i lite av oljan på medelhög värme tills den har mjuknat. Lägg över svampen i buljongen och koka med sellerin i ca 10 minuter.

2. Skala och finhacka löken och fräs den i resterande olja i en kastrull. Pudra med lite vetemjöl under omrörning tills mjölet har sugit upp fettet. Späd med svampbuljongen och koka i 2-3 minuter under vispning längs bottnen. Sänk värmen.

3. Ansa purjon och strimla den fint. Hacka persiljan. Blanda vispgrädde och äggula. Vispa ner det i soppan, som nu inte får koka. Tillsätt persilja och purjolök. Smaka av med salt och peppar.

På hemsidan dinvikt.biz kan du läsa följande:

¨Svampar innehåller de viktigaste mineraler såsom  kalium (K), fosfor (P), magnesium(Mg) och någon mindre mängderkalcium (Ca). Järn (Fe) och spårelementen mangan (Mn), zink (Zn), selen (Se), krom (Cr), koppar (Cu), molybden (Mo) och bor (B) finns också i svampar. Olika svampar påvisar olika farmakologiska aktiviteten. Just en viss germaniumförening har visat sig hämma tillväxten av elakartade tumörer.¨

 

Till soppan kan det ju passa bra med ett fotbad där du tillsätter lite Granskottsolja så får du dig ett riktigt skogsspa.

 

Låt det smaka och njut av mjuka fina fötter.

 

Lödder i Australien

Allmänt, Tips & Råd, resor / Gör det själv, Scrub, australien, fraser island, lake mckenzie, sand, skrubb, whitsanday island / Permalink / 0
Lödder har testat en av världens bästa bodyscrub i Australien. Nämligen på Whitehaven Beach på Whitsunday Island mitt på Barriärrevet. Sanden här är den finaste i världen, helt vit och med en exceptionellt hög halt av kisel. Trots att hela området är nationalpark så fick NASA lov att köpa en kubikmeter sand från Australien för att tillverka Hubbleteleskopet. Inte illa!
 
Att skrubba kroppen med sand härifrån gör dig mjuk och len och hjälper till att ta bort döda hudceller.
 
 
Reglerna för ön är många och det råder strikt rökförbud och hundar får man inte ha med sig. Allt för att att miljön skall bevaras så intakt som möjligt och när man är där är det inte svårt att förstå. Hela miljön är som ett sagolandskap med sin kritvita sand och det är inte svårt att känna att detta är en del av paradiset.
 
 
 
Om man nu inte kommer till denna paradisö så finns det ett alternativ som inte heller är helt fel.
 
 
En bit söderut finns Fraser Island som är en världens största sandö och ligger underfär 20 mil norr om Brisbane. Öns storlek är 12 mil lång och 2,4 mil bred, och på toppen av hela härligheten finns Lake Mckenzie. En stor sjö vars enda tillskott av vatten är regnvatten vilken gör att den blir otroligt ren med sitt blå vatten och vita sand.
 
Här rekommenderas du, förutom att t ex skrubba dina fötter lena, att putsa dina silverringar och smycken då den mycket finkorniga sanden blir ett perfekt putsmedel. Sedan är ju hela ön en njutning för ögat.
 
Foto: Wikipedia
 
 
Till top