Pumpaspa på Halloween

Gör det själv / Permalink / 1
Lödder skall idag slå ett slag för pumpan och dess användbarhet som hemmaspaprodukt, här kommer en massa förslag på hur du kan använda pumpan och dess olika delar.
 
Pumpa kan ätas rå och är laddad med betakaroten, C-vitamin, A-vitamin och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin som är bra för matsmältning och för hyn en bra förteckning över vilka olika pumpor det finns hittar du här på Landleys kök där vi också har hittat massor av information och recept, en jättebra sida!
 
Givetvis måste du göra en pumpalykta eller Jack-o-latern som det heter med en pumpa med ansikte och ljus i kan användas både inne och ute för högsta mysfaktor.
 
 

 

 
Fördelen med pumpa är att man kan använda till många olika saker, här kommer ett tips om hur du gör en ansiktmask med pumpa:
 

4 msk färsk pumpa
1 äggula
1 msk pumpaolja
1 msk äppelcidervinäger

Lägg allt i en matberedare och blanda den väl. Bred på puréen på ett rengjort ansikte och låt verka i 15 minuter. Tvätta bort med varmt vatten.

Österrikiska bondkvinnor var kända för sina sammetslena händer under hösten, då de tillbringade timmar med att ta bort pumpafrön från den skurna frukten. enligt epochtimes.se

 

 

Pumpakärnolja har en uppstramande effekt och kan med fördel användas som kroppsolja för insmörjning, har ett rikt innehåll av vitamin A, betakaroten, B2, B3, kalium, magnesium och zink. En riktig vitaminbomb med andra ord på Sparakroppen.se kan du beställa pumpafröolja.

 

Efter att du har testat pumpans kroppsliga fördelar kanske hungern har satt in och det är dags att laga sig en god pumpasoppa.

 

Het kräft- och pumpasoppa

 

1 msk smör
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 spansk peppar
100g muscatpumpa
1 stjälk blekselleri
170g kräftstjärtar
1 dl vitt vin
2 msk hummerfond
2 dl mellangrädde
1dl creme fraiche
1 dl vatten
salt, peppar, oregano

1. Hacka upp lök, spansk peppar, pumpa och selleri. Hetta upp en kastrull med smör och pressa i vitlök, ha ner grönsakshacket och låt det fräsa några minuter. Häll på vin ha ner kräftstjärtar, hummerfond och kryddor. Spara några kräftstjärtar till dekoration. Låt puttra under lock på svag värme i ca 10 minuter.

2. Kör allt till en slät smet med mixer. Ställ tillbaka på plattan och ha ned grädde och creme fraiche. Späd eventuellt med vatten om den blir för trögflytande. Häll upp i skålar och dekorera med några kräftstjärtar på toppen.

Receptet kommer från Landleys kök med massor av goda recept på mat med pumpa, kolla in det.

 

 Vill du ha ett gott spasnacks så är rostade pumpakärnor otroligt gott.
#1 - - Tommy:

Sv: haha. verkligen inte!
Löste läckaget med tvättmaskinen själv.. Skam den som ger sig ;)

Svar: Bra pojk reder sig själv;)
LÖDDER

Till top