Proteinpulver, nödvändigt eller meningslöst?

Allmänt / Permalink / 4
Äter du proteinpulver efter att du har tränat? 
 
 
 
Det finns många åsikter om det är nödvändigt eller inte, här har vi saxat vad nutritionisten Anki Sundin säger i Råd & Rön
 
– För de allra flesta som tränar, till och med på hög nivå, räcker det faktiskt att man har koll på vad man äter, vilka livsmedel som innehåller protein samt när och hur mycket man ska äta av det. Det är ytterst få som behöver ett tillskott av protein.
 
Hon vill inte döma folk som tar proteinpulver, det är upp till var och en, säger hon. För egen del tycker hon dock ”att det är lika bekvämt att ha med sig en banan och en burk kvarg till gymmet”.
– Om man i stället väljer vanliga livsmedel får man ju också i sig andra näringsämnen än bara det som finns i proteinpulvret. Det är mitt budskap.
 
 
Råd & Rön har sedan svarat på frågor om proteinpulver 
 

Vad är protein?

Protein kallas kroppens byggstenar. Det består av 22 olika aminosyror som bygger upp kroppens alla celler. Åtta aminosyror är nödvändiga att få i sig via kosten; kroppen kan inte tillverka dem själv.

Hur görs pulvret?

Vassleprotein är en restprodukt från ostproduktion. När mjölk blandas med löpe separerar mjölkens två protein-sorter kasein och vassle. Kaseinet stelnar och kultiveras för att bli ost. Kvar blir en vätska med vassle, fett och laktos (mjölksocker).

Vätskan, som kallas vassla, filtreras i flera omgångar tills mestadels bara proteinet är kvar. Ju fler och noggrannare filtreringar, desto högre blir proteinhalten i det färdiga pulvret.

Finns det steroider i pulvret?

Inget tyder på att proteinpulver skulle innehålla dopningsklassade substanser. Olika kosttillskott som säljs i tablettform och påstås ha diverse prestationshöjande förmåga är däremot en annan femma. 
Malmö miljöförvaltning testade 85 kosttillskott (varav inget var proteinpulver). Av dem innehöll 15 substanser som gjorde dem till läkemedel och inte kosttillskott. Av de resterande var hela 78 procent felmärkta på ett eller annat sätt.

En brittisk undersökning från 2007 av 58 kosttillskott visade att nästan en av fyra produkter innehöll små mängder av hormoner eller det förbjudna uppiggande ämnet efedrin. Ingen av de fem produkterna som klassades som proteintillskott innehöll dock förbjudna ämnen.

Ska jag äta protein när jag tränat?

Att äta protein i samband med träning ger bäst effekt för nybildningen av muskler. Vetenskapliga undersökningar visar att 20 gram protein före eller efter ett styrketräningspass ger maximal effekt.(Källa: Kost- och näringslära inom idrotten av Eva Blomstrand och William Apró för Riksidrottsförbundet.)

Smaken då?

Ett högst ovetenskapligt smaktest på redaktionen avslöjar att proteinpulver blandat med vatten är näst intill äckligt. De vanligaste smakerna är jordgubb, vanilj och choklad med mycket eller väldigt mycket artificiell eftersmak. Blandade med mjölk är däremot de flesta pulvren uthärdliga om än långt ifrån något vi dricker med njutning.

Mer om detta kan du alltså läsa på Råd & Rön där vi har hittat all fakta, Tack för det och ett mycket bra reportage!

 

Äter du proteinpulver?

#1 - - Jane:

När jag var yngre så gjorde jag det och jag tyckte att jordgubb var jätte gott. Men idag tycker jag det smakar urk. Haha
Kramar i massor / Jane

Svar: Visst kan jag hålla med om att smaken är ganska speciell
LÖDDER

#2 - - Rickard:

Jag brukar ta som tillskott efter träning om jag inte hinner käka. Praktiskt!

Svar: Helt sant Rickard. Det är helt klart en smidig produkt.
LÖDDER

#3 - - Tommy:

Sv: Eller hur!
Tack för tipset, ska kolla in det.

Jag kan tipsa dig om ett galet gott protein, låglaktos och finns även laktosfritt. Fitnessgurus protein och produkter! Galet goda!

Svar: Får testa detta, tack själv för tipset!
LÖDDER

#4 - - Sanna J Bizzozero:

Jag älskar protein pulver, det hjälper dig att bygga muskler!!

Istället för att äta flera kg kött kan man ta lite sådant med mjölk :)

Svar: Helt sant. Bra sätt att återställa snabbt. Och tränar man mycket så kan ju ätandet nästan bli jobbigt och framförallt dyrt
LÖDDER

Till top