Äggnörda i påsk

Mat & Dryck / c vitamin, d vitamin, folsyra, järn, måla ägg, påsk, wikipedia, zink, äggfakta, äggkartong, äggkokning, äggpickning / Permalink / 0
Att ägg brukar framställas som ett nyttigt livsmedel är ju inget nytt, det sägs vara bra för att det:
 
innehåller mycket järn, zink, folsyra C och D vitamin.
 
ger en bra mättnadskänsla
 
är rikt på protein
 
Vill du ha fler goda hälsoeffekter kan du läsa på MåBra knäcker äggets hälsoeffekter
 
 
"Image courtesy of bySalvatore Vuono.,FreeDigitalPhotos.net"
63 gradersmetoden
 
Vill du riktigt äggnördig kan du ju testa årets kanske mest avancerade tips, närmligen att koka ägg enligt 63 gradersmetoden. Det hela går ut på att du skall koka ägget i 63 gradigt vatten i 45 minuter, men tiden verkar variera i vissa recept sägs det upp till 2 timmar!. Resultatet sägs bli en riktigt krämig gula, och en mjukare vita.
 
"Image courtesy of bydigidreamgrafix,FreeDigitalPhotos.net"
 
Äggpickning eller äggapickning
 
Glöm inte heller den gamla traditionen äggpickning ,på Wikipedia kan man läsa följande om denna lek.

"Leken går ut på att knacka/picka toppen av sitt oskalade ägg mot motståndarens. Äggen brukar vara färgade eller målade för att lättare kunna identifieras. Den som längst lyckas undvika en skada på ägget vinner. Ibland erhåller vinnaren förlorarens trasiga ägg.

Man tävlar en mot en. Vinnarna brukar gå vidare till nästa omgång, medan förlorarna blir utslagna ur tävlingen. Leken fortgår tills en deltagare står som slutlig vinnare. Äggen bör vara hårdkokta för att inte innehållet ska rinna ut och får inte vara preparerade eller skadade före tävling. Ofta kontrolleras detta av en tävlingsdomare innan tävlingen börjar."

När du lekt färdigt med dina ägg kan vi ju bjuda på en länk till Expressen som ger dig 11 tips vad du kan göra med en äggkartong:-) ja som du ser så saknas det ju inte sysselsättning i påsk.

Under påskveckan sätter svenskarna i sig ungefär 60 miljoner ägg

Glad påsk och missa inte Lödder på Facebook för senaste inläggen

Till top