Solen, vän eller fiende?

Allmänt / d-vitamin, farligt att sola, sol, solen, solens fördelar / Permalink / 1
Hur bra eller dåligt är det egentligen att utsättas för sol och solens strålar. Efter ett två måndader långt uppehåll med välförtjänst vilopaus är Lödder tillbaka.
"Image courtesy of Kookkai_nakFreeDigitalPhotos.net"
 
 
 
Att solens strålar skyddar mot benskörhet känner man till, framförallt på grund att huden startar att producera  D-vitamin när den utsätts för sol.
 
Redan på 30-talen konstaterades av amerikanska forskarna Peller och Stephensson att sjömän oftare drabbades av hudcancer men mer sällan fick invärtes tumörer än andra människor.
 
Befolkningstudier från många olika länder visar att ju längre norr ut och och mindre sol så har man större andel dödliga cancerfall.

Johan Moan är professor vid Oslo-universitetet och har varit verksam på norska cancerforskningsinstitutet i över 30 år. Han hör till dem som understryker solens fördelar.

- Man har skrämt folk över hela världen att tro att all sol är farlig. Men vinsten i människoliv blir större om vi får sol än om vi lever med D-vitaminbrist, säger han.

Johan Moans slutsatser är kontroversiella, och långt ifrån alla forskare på området är eniga om hur vi bäst ska få i oss tillräckliga mängder D-vitamin.

 

Mer om detta kan man läsa i en artikel i Dagens Nyheter

 
 
 
 
Till top