Vintertrött?

Allmänt / Permalink / 1
Känner du dig trött och slö under vintern? Lätt för att bli förkyld och sjuk? Inte omöjligt att du lider av D-vitaminbrist.
"Image courtesy of Kookkai_nak/ FreeDigitalPhotos.net".
 
Om du vistas 15-30 minuter om dagen under sommarhalvåret täcker det ditt behov av D-vitamin, under vintern däremot så kan inte kroppen lagra in D-vitamin från solljus eftersom som inte står tillräckligt högt. Men det finns andra sätt att få i sig denna livsviktiga vitamin.
 
Genom att att äta fet fisk framförallt lax och makrill men även ägg innehåller ganska höga halter av D-vitamin.
 
Andra alternativ är om man försöker göra en solresa under vintern för att fylla på sitt förråd med D-vitamin, en kanske mer omdiskuterad metod som har visat dig fungera är att sola solarium även om detta är tveksamt att rekommendera på grund av risken för hudcancer. Men brist på D-vitamin sägs även det kunna bidra till cancer.
 
Om du har brist på D-vitamin så märks det mest genom att du kan känna trötthet, smärtor i händer, armar, fötter och ryggslut. Brist kan även leda till förkylning, influensa, retlighet, depression, psykoser, benskörhet, led- och muskelvärk (fibromyalgi), hudsjukdomar (psoriasis), fetma (bukfetma), hjärt-och kärlsjukdomar, blodproppar, dålig aptit, lever- och tarmsjukdomar. 
 
Försök alltid i första hand att lägga om din kost så du kan få i dig tillräkligt med D-vitamin sedan finns det givetvis även tillskott att ta om du behöver periodvis.
 
Mer informaton om tips och råd kan du hitta på nätet bland annat på Hälsosidorna
 
Du har väl inte missat Lödders förkylningsguide?
 
Kommentera gärna vad du tror om detta eller om du har egna tips för att må bättre
#1 - - Sanna :D:

Jag käkar D vitamintabletter :) fungerar helt okej!

Till top