Bastu, den nakna sanningen

Allmänt, Kroppsbehandling, Tips & Råd / bastu, bastubad, forskning / Permalink / 0
Många är vi väl som tycket att det är skönt att sätta oss i en varm bastu efter ett träningspass eller en kylig höst eller vinterdag, men hur är det med bastu egentligen, nyttigt eller farligt? Jodå du kan andas ut det finns många fördelar med bastu.
 
Såhär har Sydsvenskan skrivit om fördelar med att bada bastu enlig en studie med japanska forskare:
 
"25 personer i åldrarna 25-51 år, alla i riskgruppen för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och med nedsatt kärlfunktion, fick bada torrbastu 15 minuter om dagen i 60 graders värme. Redan efter två veckor kunde forskarna konstatera att kärlens funktion förbättrats betydligt.

Ett fantastiskt lovande resultat, menar Claes Lassvik, kardiolog och forskare vid Linköpings hälsouniversitet, som i ljuset av studien ser bastubad som ett alternativ till fysisk aktivitet. Inte minst för äldre människor som kan ha svårt för att motionera regelbundet.
- Resultatet är mycket intressant. Det visar att passiv gymnastik av blodkärlen kan ha samma positiva effekt på hjärta- och blodkärl som fysisk aktivitet. Bastandet förbättrar kärlens funktion på samma sätt som promenader, säger han.

Av personerna som ingick i studien var 15 rökare, tre av dem hade diabetes, åtta hade högt blodtryck och åtta höga kolesterolvärden. Alla utom tre förbättrade sin kärlfunktion, vilket enligt Claes Lassvik bevisar resultatens trovärdighet.
- Det var inga stora förändringar, men alla visar upp en förbättring efter två veckor. Med tanke på att vistelsen i bastun var så pass kort, 15 minuter, och dessutom inte speciellt varm är det fantastiskt.

Ytterligare tio helt friska personer ingick i studien. Hos dessa fick besöken i bastun ingen effekt. Trots det menar Claes Lassvik att bastubadandet kan vara väl så nyttigt för friska människor.
- Kanske är det där de största vinsterna finns, att kunna förebygga till exempel åderförkalkning, som är ett utbrett problem inte minst hos oss i Norden, säger han.

Vad som händer när man utsätter kroppen för värme är, precis som vid fysisk aktivitet, att blodflödet ökar. Det ökade flödet frigör kväveoxid som i sin tur gör att kärlen vidgar sig.
- Ett slags gymnastik av blodkärlen som förbättrar ämnesomsättningen och kan tänkas bidra till att fetterna i kärlväggen inte oxideras, säger Claes Lassvik, och påpekar att även hjärtat sannolikt mår bra av det ökade flödet.
- Rent teoretiskt kan man tänka sig att även hjärtats kärl, de så kallade kranskärlen, ökar i volym. I förlängningen innebär det i så fall minskad risk för till exempel hjärtinfarkt och kärlkramp."
 
 
Så om du tycker om bastu och är frisk och kry så fortsätt och njut men kom ihåg att dricka mycket under tiden, och vatten är väl att rekommendera även om man på finska bastusajter kan läsa att en flaska öl gör ingen skada men att man bör hålla den gränsen, tills man är färdigbadad.
 
 
 
Till top