Gurkmeja, rena hälsobomben!

Tips & Råd / Gör det själv, gurkmeja, inflammation, kryddor, matsmältning / Permalink / 0
Gurkmeja har i många studier och undersökningar visat sig ha många positiva egenskaper.
 
 
 
Gurkmeja får man fram genom att koka, torka och mala plantans rot. Och om du ser på innehållsförteckningen att något innehåller E 100 så är det gurkmeja.
 
Gurkmeja sägs bota och förebygga Alzheimers. År 2004 visade studier på genetiskt modifierade möss att en av de aktiva ämnena i gurkmejan, curumin, kan stoppa processen av ansamlingen av plack på ämnet beta amyloid i hjärnan. Det visade sig att det även fanns en möjlighet att bryta upp redan ansamlat plack.

Cancer är även de något som gurkmejan sägs hjälpa mot. Bland befolkningsgrupper som äter stora mängder curry är antalet av vissa cancerfall lägre. Studier på både möss och människor visar att gurkmejan kan öka hastigheten med vilken cancerceller dör. Skadade proteiner, som blir tumörer, degenererar snabbare och tas bort istället för att skapa en tumör. Vissa studier har även visat att gurkmejan gör cancerceller mer känsliga för strålterapi samt att spridningen av bröstcancer till lungorna och andra kroppsdelar saktas ner.

Gurkmejan skyddar mot maginflammation och slår ut parasiter i matsmältningen. Den minskar även dåligt kolesterol och ökar det goda samt att den skyddar levern mot skadliga ämnen så som lösningsmedel och alkohol kan man läsa på Gurkmeja.nu

Den kända hälsogurun Anna Skipper brukar tipsa om att man skall göra något som heter Matsmältningsraketen för att främja matsmältningen som innehåller:
 
Matsmältningsraketen:
 
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk pressad citron
  • En knivsudd cayennpeppar
  • 2 tsk vatten
  • 1 msk honung

Gör så här:

  1. Tag 1 tsk av blandningen före lunch och middag. Kan förvaras i kylskåp ca 3 dagar.
Mer om detta hittar du på Anna Skippers hemsida
 
 
Tidigare på Lödder har vi skrivit om Kanel
Till top