Lödders förkylningsguide

Allmänt / förkylning, virus / Permalink / 1
 
Trött på att drabbas av förkylning efter förkylning under vintern? Vi lär dig mer så du kan undvika farorna och lära dig bota.
 
Vad är egentligen en förkylning?
 
En virusinfektion med symtom i de övre luftvägarna, det vill säga näsan, bihålorna, öronen, munnen eller halsen.
 
Här skall vi bjuda på några goda tips för att undvika förkylning så gott det går, tänk på detta om du vill hålla dig frisk:
 
- Rör på dig, genom att hålla dig i rörelse stärker du immunförsvaret
 
- Umgås med många, undersökningar visar att folk med bara 1-3 nära vänner är 4 gånger så ofta förkylda som folk med stort umgänge
 
- Tvätta händerna och undvik kontakt med ögon och näsa om du är otvättad
 
- Undvik stress. Framförallt långvarig stress sänker immunförsvaret
 
 
Om du ändå blir förkyld så finns det lite bra hjälp för att skrämma den på flykten eller iallafall få ett lindrigare förlopp.
 
C-vitamin. Det finns många huskurer som påstås kunna bota förkylning. Att äta C-vitamin i stora mängder är en sådan. Men det finns inget större vetenskapligt stöd för att det vare sig botar eller förebygger förkylning.
 
Ingefära. Används av tradition i den kineskiska folkmedicinen, dess effekt anses vara värmande och kanske är det därför som den passar bra vid förkylning.
 
Vitlök. Lite samma som c-vitaminen här, många använder det av tradition för att bota förkylning men det vetenskapliga stödet är begränsat.
 
Manukahonung. Detta är ett riktigt mirakelmedel och det har vi skrivit om innan här på Lödder, här hittar du inlägget om Manukahonung
 
Naturmedel. Det finns väldigt många naturmedel som sägs vara bra för förkylning, det som varit med i flest undersökningar är preparat som innehåller Röd solhatt (echinacea pupurea)
 
Handdesinfektion i all ära men det har nu visat sig att det absolut bästa är tvål och vatten så nogrann regelbunden handtvätt är nog ändå det tips som gäller om man vill jobba förebyggande.
 
Eftersom det verkar finnas lika många huskurer som det finns människor så får du prova dig fram vad som passar bäst för dig.
 
Vad tycker du är det bästa mot förkylning? Dela med dig av dina tips
 
 
#1 - - Susanne Jonsson:

Hej,
Tusen tack för bra förkylningskureringstips! Jag har åkt på en penicillinkur så just nu får jag bara vila och kurera mig, jag ska absolut prova på dina tips och hoppas att infektionen ger sig snabbare då!

Svar: Det får vi hoppas, återkom gärna med feedback
LÖDDER

Till top