Höstig spamat

Allmänt, Mat & Dryck, Tips & Råd / Granskottsolja, fötter, recept, trattkantarellsoppa / Permalink / 0
Nu när hösten gör intrång i vardagen efter en fantastisk sommar i stora delar av landet.
 
Vad kan du passa bättre att ge sig ut i skog o mark och hitta lite trattkantareller eller kanske har du lite torkade kvar sedan förra året.
 
 
 
 
Här kommer iallafall receptet som vi hittat på Recept.nu:
 
Antal portioner: 4
Ingredienser

6 dl färska trattkantareller eller hälften om den är torkad
2 msk neutral olja 
1 liter hönsbuljong 
50 g rotselleri 
2 schalottenlökar 
3/4 msk vetemjöl 
1 dl vispgrädde 
1 äggula 
2 tsk hackad persilja 
1/2 späd purjolök 
salt och malen vitpeppar

 

Gör så här

1. Skala rotsellerin och skär den i små tärningar. Borsta svampen och fräs den i lite av oljan på medelhög värme tills den har mjuknat. Lägg över svampen i buljongen och koka med sellerin i ca 10 minuter.

2. Skala och finhacka löken och fräs den i resterande olja i en kastrull. Pudra med lite vetemjöl under omrörning tills mjölet har sugit upp fettet. Späd med svampbuljongen och koka i 2-3 minuter under vispning längs bottnen. Sänk värmen.

3. Ansa purjon och strimla den fint. Hacka persiljan. Blanda vispgrädde och äggula. Vispa ner det i soppan, som nu inte får koka. Tillsätt persilja och purjolök. Smaka av med salt och peppar.

På hemsidan dinvikt.biz kan du läsa följande:

¨Svampar innehåller de viktigaste mineraler såsom  kalium (K), fosfor (P), magnesium(Mg) och någon mindre mängderkalcium (Ca). Järn (Fe) och spårelementen mangan (Mn), zink (Zn), selen (Se), krom (Cr), koppar (Cu), molybden (Mo) och bor (B) finns också i svampar. Olika svampar påvisar olika farmakologiska aktiviteten. Just en viss germaniumförening har visat sig hämma tillväxten av elakartade tumörer.¨

 

Till soppan kan det ju passa bra med ett fotbad där du tillsätter lite Granskottsolja så får du dig ett riktigt skogsspa.

 

Låt det smaka och njut av mjuka fina fötter.

 

Till top